Obilježena 29. obljetnica utemeljenja HDZ-a u općini Čitluk

Obilježena 29. obljetnica utemeljenja HDZ-a u općini Čitluk

Sinoć je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen križa, a potom i proširenom sjednicom Općinskog odbora HDZ-a BiH Čitluk, obilježena 29. obljetnica utemeljenja te najmasovnije političke stranke u Brotnju.

Na obilježavanju obljetnice su uz utemeljitelje, bivše i sadašnje članove Općinskog odbora HDZ-a, vijećnike i zastupnike u Općinskom vijeću te Skupštini HNŽ-a i Domu naroda PFBiH, predstavnike Temeljnih ogranaka, predstavnike Mladeži i Zajednice žena, nazočili i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici ustanova i institucija s područja općine Čitluk.

Molitvu kod Spomen križa predvodio je župnik župe Krista Kralja u Čitluku fra Miro Šego.

“Ovom prigodom želim odati priznanje svima onima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli da stranka ostvari sve rezultate koje je postigla u ovih 29 godina, a ujedno i da se zahvalim svim utemeljiteljima HDZ BiH, svim članovima 10 općinskih odbora, svim članovima naše stranke, kao i svim biračima koji su ovo vrijeme davali svoj glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici” – rekao je pozdravljajući okupljene predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH i načelnik općine Čitluk Marin Radišić

Iz povijesti

Prva javna tribina održana je 29. travnja 1990. god. u restoranu „Plavi podrum“. Tadašnje vlasti nisu dopustile održavanje skupa u Domu kulture, unatoč legitimnom zahtjevu HDZ-a. Međutim, prepuna dvorana u restoranu svjedočila je o interesu pristalica i simpatizera za program nove stranke.

Može se slobodno reći da su Brotnjaci jednostavno prepoznali svoju stranku i bjanko joj dali povjerenje. Bila je hrvatska, bila je demokratska i bila je zajednica, što će reći da je bila ono što su ljudi očekivali i željeli.

Nakon niza aktivnosti, skupova, razgovora i drugih priprema u Sarajevu je održana Osnivačka skupština HDZ-a BiH 18. kolovoza, da bi nakon toga bila održana i Osnivačka skupština OOHDZ Čitluk 28. rujna 1990. godina. Razumije se, HDZ Čitluka je sudjelovala u radu Prvog sabora HDZ-a BiH u Skenderiji, u Sarajevu.

45. godina vladavine jednopartijskog komunističkog režima završava u studenom 1990. god. kada su održani prvi demokratski višestranački izbori. Uvjerljiva pobjeda HDZ-a na izborima u Čitluku najbolje govori o raspoloženju ljudi. HDZ je dobio 96% glasova od ukupnog broja građana s pravom glasa koji su izašli na izbore.

Kako tada, tako i danas. Na svim kasnije održanim lokalnim i općim izborima HDZ-a je uvjerljivo pobjeđivao, pa tako i danas na lokalnoj razini ima snažnu većinu (15 od 25 vijećnika), dajući predsjednika Općinskog vijeća i načelnika općine.

Prvi predsjednik OO HDZ-a Čitluk u razdoblju od rujna 1990. do 13.siječnja 1992. godine bio je gosp. Milan Lovrić. Od 13. ožujka 1992. godine do lipnja 2010. godine gosp. Stjepan Krasić, a 7. studenog 2011. godine za predsjednika je izabran gosp. Marin Radišić, koji nakon Lokalnih izbora 2016. godine obnaša dužnost općinskog načelnika

Podijeli objavu:
  • 30 tra, 2019
  • Posted by bitinfo
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Nekategorizirano

COMMENTS
HDZ Brotnjo Čitluk
WordPress Lightbox
HDZ Brotnjo Čitluk