19. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika svih Hrvata

19. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika svih Hrvata

Danas se navršava 19 godina od smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države i HDZ-a.

Dr. Franjo Tuđman najveći je državnik kojeg je hrvatski narod imao u svojoj slavnoj i vihornoj nacionalnoj povijesti.

Pod njegovim vodstvom i u zajedništvu Hrvata iz Domovine, BiH i iseljeništva, ostvarili smo stoljećima sanjanu slobodu.

Samostalna, neovisna i demokratska Hrvatska njegov je trajni spomenik – zbog čega ga se prisjećamo s neizmjernom zahvalnošću i ponosom.

Franjo Tuđman rođen je 1922. u Velikom Trgovišću. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je aktivni sudionik antifašističkog pokreta, a zbog stavova o hrvatskom nacionalnom pitanju u SFRJ bio je osuđivan i zatvaran.

Na čelo hrvatske države formalno je došao krajem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. lipnja iste godine.

Franjo Tuđman utemeljitelj je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bio je na njenom čelu sve do kraja života.

“Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!” – bilo je temeljno načelo i životni put utemeljitelja suverene hrvatske države dr. Franje Tuđmana.

Nakon prvih višestranačkih izbora ubrzano je radio na organizaciji države i njezinu međunarodnom priznanju.

Godine državništva obilježene su agresijom na Republiku Hrvatsku, međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske koje je započelo u siječnju 1992. godine, domovinskim ratom i poratnim razdobljem mirne reintegracije i aktivnosti usmjerenih učvršćivanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske.

Kao vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga predvodio je vojne operacije oslobođenja Maslenice, Novskog Ždrila, Zemunika i brane Peruča 1994. godine te vojno-redarstvene akcije u kojima su 1995. godine oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije (operacija ‘Bljesak’) te Dalmacije, Like, Banovine i Korduna (operacija ‘Oluja’).

Iste je godine sudjelovao u mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini te bio supotpisnik Daytonskog sporazuma. Godine 1998. završila je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja u državni sustav Republike Hrvatske, čime su ostvarene njegove težnje o punoj samostalnosti, suverenosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Hrvatski građani povjerenje Tuđmanu iskazali su i na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995. Drugi predsjednički mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu, a pokopan je 13. prosinca na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Stranka je nakon njegove smrti zapala u krizu, a rezultat toga bio je i gubitak vlasti na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. godine. Nakon dosta turbulentnih godina, uspona i padova, danas je Hrvatska demokratska zajednica okosnica vlasti u Republici Hrvatskoj, a na njezinom čelu nalazi se Andrej Plenković, koji obnaša dužnost predsjednika 12. Vlade RH od neovisnosti.

Podijeli objavu:
  • 10 pro, 2018
  • Posted by bitinfo
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Nekategorizirano

COMMENTS
HDZ Brotnjo Čitluk
WordPress Lightbox
HDZ Brotnjo Čitluk