Vlast će činiti oni koji prihvate plan rada kojega predlažu stranke HNS-a

Vlast će činiti oni koji prihvate plan rada kojega predlažu stranke HNS-a

Dva mjeseca nakon izbora održani su prvi službeni razgovori parlamentarnih stranaka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji oko sastava nove vlasti. Razgovore je poveo HDZ BiH, kao stranka koja je predvodila koaliciju stranaka HNS-a i koja je uspjela dobiti 13 mandata.

Upravo zbog te činjenice oni i matematički moraju činiti novu većinu. Tko će s njima biti u vlasti, stvar je pregovora. – Održali smo razgovore s predstavnicima SDA, SDP-a i SBB-a. Prethodno smo održali razgovore s HDZ-om 1990. i Hrvatskim republikancima. Nakon ovog kruga razgovora HDZ BiH će ponuditi programske osnove na kojima će se okupiti nova vladajuća parlamentarna većina u ovoj županiji – priopćeno je iz ove stranke.

Šira koalicija?

Detaljniji odgovor tražili smo od Tomislava Martinovića, dopredsjednika Skupštine HNŽ-a, a on nam je rekao kako će nova većina biti okupljena oko programa koji će predložiti stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH te kako je moguće da se u konačnici dobije i jedna šira koalicija u ovoj županiji. – Program će sadržavati zakone koji se žurno moraju donijeti i nova većina će taj posao završiti u roku od nekoliko mjeseci od uspostave vlasti. Tim zakonima ćemo poboljšati funkcioniranje županije. Drugi dio programa će činiti zakoni koji moraju biti usvojeni u ovome mandatu. Svi koji prihvate ovaj prijedlog bit će dio nove većine. Uskoro ćemo objaviti o kojim zakonima se radi – rekao je Martinović. Za razliku od prijašnjih saziva, ovaj put je jasno naglašeno jedinstvo stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, bez obzira jesu li zajednički nastupili na listopadskim izborima ili ne.

Zajedništvo Hrvata

U Skupštini HNŽ-a sjedi 16 zastupnika iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i potrebna je potpora još četiriju zastupnika kako bi se okupila nova većina. U tom slučaju postoji velika šansa da SDA neće biti dio nove vlasti u županiji, osobito ako ne bude dio nove vlasti na razini FBiH. Već ranije je poručeno kako će formiranje nove vlasti u spomenutoj županiji uvelike ovisiti o događajima na federalnoj razini. Prije nekoliko tjedana SDP HNŽ-a poručio je kako će biti dio oporbe u ovoj županiji te su pozvali SDA i HDZ BiH da formiraju vlast. S obzirom na to da sada razgovaraju s hrvatskim strankama o sudjelovanju u vlasti, može se reći kako su stavovi od prije nekoliko tjedana doživjeli promjene. S druge strane, čelnici SDA su nedavno poručili kako su HDZ BiH i SDA prirodni koalicijski partneri te da oni trebaju činiti buduću vlast. Očito je kako se vodeća bošnjačka stranka pribojava da bi mogla ostati u oporbi, odnosno, da bi im se mogao ponoviti scenariji koji su već doživjeli u nekoliko županija.

Marko Karačić / Večernji List

Podijeli objavu:
  • 13 pro, 2018
  • Posted by bitinfo
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Nekategorizirano

COMMENTS
HDZ Brotnjo Čitluk
WordPress Lightbox
HDZ Brotnjo Čitluk