Tomislav Martinović: Zakon o izbornim jedinicama ne može proći

Tomislav Martinović: Zakon o izbornim jedinicama ne može proći

Predsjedavajući Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH Tomislav Martinović večeras je za Pogled.ba izjavio kako su bošnjački izaslanici još jednom u ovome parlamentu pokušali pregaziti Hrvate usvajanjem Zakona o izbornim jedinicama, ali im je propao još jedan takav pokušaj.

– Mi smo zakon tretirali po članku 117. i on nije usvojen. Glasovali smo po Klubovima i nije bilo većine u hrvatskom i srpskom Klubu izaslanika. Samo je Klub bošnjačkog naroda glasovao za ovaj zakon i ostalo je sada na Zajedničkom povjerenstvu pokušati postići kompromis – rekao je Martinović za Pogled.ba.

Trenutno nitko ne može reći kada će ovo Povjerenstvo zasjedati. Kako nam je pojasnio Martinović, Zastupnički dom Parlamenta FBiH treba također imenovati članove ovoga Povjerenstva i velika je nepoznanica kada će se to dogoditi. Ako to i urade, zakon nalaže da se odluke na Povjerenstvu donose kosenzusom, a njega sigurno neće biti. To nam je potvrdio i naš sugovornik. – Dok smo u Povjerenstvu ja i kolegica Lidija Bradara, ovaj zakon ne može proći pored nas – poručio je Martinović.

Osvrnuo se i na pokušaje bošnjačkih izaslanika da pravnim nasiljem danas utiču na rad Doma naroda i usvoje sporni zakon. Martinović je rekao kako je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara zaključila sjednicu nakon odluke o Zakonu o izbornim jedinicama, a ono što su pokušali uraditi nakon toga bošnjački izaslanici s pojedincima iz Kluba srpskog naroda je čisto silovanje demokracije. Naime, oni su navodno nakon konzultacija nastavili današnje zasjedanje. – Da su Hrvati nešto ovakvo uradili, vjerojatno bi se govorilo o pokušaju državnog udara. Oni će se morati pomiriti s činjenicom kako je ovaj Zakon o izbornim jedinicima oboren, te kako kroz ovaj proces nisu uspjeli u cijelosti pregaziti Hrvate u Federaciji. Jer upravo je to bio cilj ovoga zakona – zaključio je Martinović u izjavi za Pogled.ba.

Podijeli objavu:
  • 28 ruj, 2018
  • Posted by bitinfo
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Nekategorizirano

COMMENTS
HDZ Brotnjo Čitluk
WordPress Lightbox
HDZ Brotnjo Čitluk