U Orašju održana „Večer Hercegovine u Posavini“

U Orašju održana „Večer Hercegovine u Posavini“

 

AUTOR: Marko Mišković / Večernji List

Predstavnici Hrvata iz cijele BiH

Na početku je voditelj pozdravio sve goste iz javnog i političkog života pristigle iz Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine, zatim predstavnike iz Republike Hrvatske, RS, Distrikta Brčko i Tuzlanske županije, te goste svećenike i brojne gospodarstvenike. Prisutne su pozdravili domaćini Večeri, predsjednici Vlada HNŽ i ZHŽ Denis Lasić i Zdenko Ćosić, te su-domaćin predsjednik Vlade ŽP Marijan Oršolić. Prigodnim riječima dobrodošlicu su poželjeli visokim uzvanicima dr.Draganu Čoviću, dr. Boži Ljubiću, gospodinu Vjekoslavu Bevandi, zatim Borjani Krišto, Milanu Kovaču, te predstavnicima Mostarskog Sveučilišta i Kliničke bolnice u Mostaru.

Delicije iz Hercegovine

Zabavno glazbeni dio programa bio je u znaku gange i bećarca u izvedbi članova HKUD-a Hercegovac iz Š.Brijega, te sjajnih izvedbi prekrasnih djevojaka iz Mostarske klape Drača i Zdenka Damjanovića. Umjetnički voditelj HKUD-a Hercegovac iz Širokog Brijega prof. Ivan Barać, sa svojim članovima obučenim u tradicionalnu narodnu nošnju, na ulazu je goste dočekao kapljicom lozovače i hercegovačkim pršutom, a za kušanje su pripremili brojne druge delicije.

-Prezentirali smo bogatstvo naše stare kuhinje, pa su na stolovima bili uštipci, cicvara, sir iz mješine, kruh ispod sača, razna peciva, te smokve, grožđe i duhan iz Hercegovine. Večeras je došlo 40 naših članova, a isto toliko ih je ostalo jer nije bilo mjesta. Sa Posavljacima se često družimo na raznim smotrama folklora, a prvi put smo u Orašju bili prije skoro 20 godina. Našim gostima i domaćinima predstavili smo se gangom, bećarcem i brojkama iz zapadne Hercegovine, zatim plesovima i spletom kola iz zapadne Hercegovine, te plesovima iz južne Hercegovine. Večerašnji susret potvrđuje da se trebamo više družiti i svima će biti lakše i bolje, istaknuo je prof. Ivan Barać.

Zajedništvo svih Hrvata

U svojim obraćanjima domaćini su jedinstveni u potvrdi zajedništva Hrvata, te kako će ova Večer osnažiti zajedničku suradnju u svim oblastima života, gospodarstva, kulture i sporta.

-Predstavljanje Hercegovine u Posavini i obrnuto prelazi u tradiciju i ovim želimo predstaviti naše raznolikosti i kulturu i da most prijateljstva između naše Hercegovine i naše Posavine bude što jači. Želimo dati doprinos povezivanju hrvatskog naroda, ma gdje on živio u BiH. Zajedništvo Hercegovine, Posavine i Središnje Bosne je ključ jednakopravnosti i opstojnosti hrvatskog naroda. Naše zajedništvo, snagu i jedinstvo moramo pokazati i na predstojećim izborima, te tako dati jasan hrvatski odgovor na pitanje uređenja BiH. U svibanjskim poplavama HNŽ je pokazala veliko srce i pripomoglo narodu u Posavini i uz svu pomoć koju smo pružili uvjeren sam da ćemo i nastaviti u istom pravcu, poručio je Denis Lasić predsjednik Vlade HNŽ.

-Jako je lijepo vidjeti vas da ste se odazvali u ovako velikom broju. I zato vam iskrena hvala. Naša druženja u Hercegovini su za vrijeme Mostarskog sajma, a ovdje u Posavini u vrijeme Dana hrvatskog filma i poruka svih susreta je zajedništvo Hrvata, napredak i izgradnja ove zemlje koja mora biti dio Europe. Moramo čim prije ući u europsku uniju i pokazati svima da smo dostojni biti jedna od članica. Poruka sa ovih susreta je jedinstvu u okviru HNS-a i pobjeda na izborima. U narednom periodu očekujemo promjenu Ustava, izbornog zakona i rješenje nacionalnog pitanja Hrvata, što bi dovelo do političke stabilnosti koja bi rezultirala ekonomskom stabilnošću, naglasio je predsjednik Vlade ŽP mr.sc. Marijan Oršolić.

-Ovakve Večeri doprinose zajedništvu, dijalogu unutar hrvatskog naroda i jačanju svijesti o pripadnosti tom narodu. Ima dosta povoda za druženje, a često nas zbližavaju veselja i nevolje. Ove godine češće smo se viđali ovdje u Posavini, ali na žalost, povod je bila katastrofa koja je zadesila ovaj kraj. U takvim trenucima očituje se ljudska solidarnost i potiče svijest da imamo zajedničke probleme i da ih možemo rješavati samo jačanjem zajedništva. Višestruka je korist od ovakvih druženja koja, na neki način, možemo nazvati Sajmom gospodarstvenika, jer na takvim skupovima uvijek se događaju poslovni kontakti, ljudi uspostavljaju nove veze što pogoduje razvoju gospodarstva, među ostalim kazao je Zdenko Ćosić predsjednik Vlade ZHŽ.

Pomoć iz Hercegovine

Ni ovaj put prijatelji iz Hercegovine nisu došli praznih ruku u Posavinu. U organizaciji Mladeži HDZ Čitluk organizirana je humanitarna akcija prikupljanja školskih torbi, ruksaka, bilježnica i ostalog školskog pribora namijenjenog učenicima osnovnih škola. U akciju prikupljanja pomoći učenicima u Posavini uključila su se školska djeca, polaznici Dječjeg vrtića Čitluk i pripadnici Gorske službe spašavanja Čitluk-Međugorje, kao i brojni žitelji Brotnja. Prikupljena pomoć dopremljena je u Orašje i bit će predana jednoj od osnovnih škola u ŽP. Isto tako, u ime grada Mostara, gradonačelnik Ljubo Bešlić predao je predsjedniku Vlade ŽP Marijanu Oršoliću novčanu pomoć u iznosu 10.000 KM za saniranje šteta u poplavama.

Na stolovima domaći specijaliteti

U znak dobrodošlice na stolovima ih je dočekao domaći kulen, pršut, sir i domaća rakija šljiva i breskovača. Potom nitko nije mogao odoljeti slavonskom čobancu pripremljenom na posavski način i naravno prasetini sa ražnja. Slatki desert upotpunjen je domaćim štrudlama sa orasima, višnjama, makom i cimetom, te svatovskim kolačima, a od vina na stolovima se našla Graševina i Vranac, doznali smo od domaćina šefa sale Mate Živkovića.

Više možete pogledati OVDJE

Podijeli objavu:
  • 10 ruj, 2014
  • Posted by bitinfo
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Nekategorizirano

COMMENTS
HDZ Brotnjo Čitluk
WordPress Lightbox
HDZ Brotnjo Čitluk