Brotnjo uz Hrvatski izbor i Hrvatski odgovor

Brotnjo uz Hrvatski izbor i Hrvatski odgovor

Nazočne je pozdravio domaćin, predsjednik OO HDZ BiH Čitluk, Marin Radišić te kazao: „Zahvaljujem vam što ste u ovolikome broju došli na ovaj skup čime Brotnjo čvrsto dokazuje da je uz Hrvatski odgovor i Hrvatski izbor, kojeg je pripremio HDZ i HNS BiH.  Pred nama su još jedni izbori koji su posebno važni, jer se sigurno zadnji put održavaju po ovim izbornim pravilima, koja su omogućavala da se po glasovima drugih bira hrvatski član Predsjedništva BiH“.

Nikola Dobroslavić, Župan Dubrovačko-neretvanske županije, izaslanik HDZ-a RH, pozdravio je nazočne na skupu u Čitluku, te prenio pozdrave predsjednika HDZ RH Tomislava Karamarka i njegovu potporu i riječi uvjerenja da će dr. Dragan Čović i koalicijska lista HNS-a pobjediti na ovim izborima. „HDZ RH uvijek je smatrao da  su Hrvati u RH i Hrvati u BiH jedno tijelo, jedan narod, ove dvije stranke su u duhu zapravo jedna stranka i da su one oslonci opstanka i napretka hrvatskog naroda u dvije države. Smatramo da Hrvati u BiH, moraju postići jednakopravnost i nitko im ne smije birati predstavnike u ime njih, te vas pozivamo na jedinstvo,  da izađemo na ove izbore i damo podršku dr. Draganu Čoviću i listama HNS-a“, kazao je Dobroslavić.

„Hrvatski narodni sabor BiH zagovara jedinstvo Hrvatskog naroda na ovim prostorima, danas nećete naći Hrvata i hrvatsku kuću koja o tome pitanju ne raspravlja, o pitanju stranaka i strančarenja, o pitanju podjeljenosti, ali Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH je našao odgovor, Hrvatski odgovor, bez njega nitko neće moći donijeti bilo kakvu odluku po pitanju Hrvata u BiH. Vrijeme koje dolazi je vrijeme hrvatskog odgovora. Pred nama sjedi čovjek koji je lažno optuživan, medijski linčovan od kojekakvih domaćih i stranih ništarija. Dame i gospodo čovjek koji pred nama stoji je Hrvatski izbor i naš predsjednik prof. dr. Dragan Čović, a to ćemo potvrditi 12 listopada“, rekao je Ivan Musa, predsjednik HKDU BiH.

Slađan Bevanda, nositelj liste HDZ-a i HNS-a BiH za Skupštinu HNŽ, na skupu u Čitluku kazao je kako su ovo povjesni izbori, a oni koji su na listama i koji budu izabrani, pred njima stoji teška zadaća. „Ustavne reforme, vraćanje Hrvatima onoga što im pripada iz federalnih institucija i što je najvažnije riješavanja ustavnopravne pozicije Hrvata u BiH. Na razini županije naš će tim imati vodeću ulogu u skupštini županije Hercegovačko – neretvanske i u vladi naravno koja će svojim kompetencijama odgovoriti socijalnim i gospodarskim problemima. Uvjeravam vas da ćemo kroz novu županijsku vlast znati dati novi zamah razvoju ove županije“, zaključio je Bevanda.

Nositelj liste HDZ-a i HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH iz HNŽ-a, dr. Mladen Bošković, kazao je nazočnim na skupu što će se dogoditi nakon ovih izbora 12 listopada: „To je apsolutna pobjeda stranaka okupljenih oko HNS-a i dogodit će se napokon osam godina izbor legalnog i legitimnog predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH dr. Dragana Čovića. Što to HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a  žele vama poručiti, što to žele promijeniti, što se nije dobro dogodilo u vremenu koje je iz nas? Prisjetimo se samo na koji je način formirana federalna vlada,  koliko su samo nelegitimni bili ove četiri godine, mislim da se nećemo moći ni prisjetiti svih nevolja koje nam je ta vlada donijela.  Vi znate da smo mi prije četiri godine bili pobjednici izbora, ali koga ima tri i pol puta više u BiH, izabrao je podobne Hrvate. To se na ovim izborima ne smije ponoviti, zato Hrvati Brotnja moraju izići na izbore i glasovati za liste HNS-a i glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića“, poručio je na skupu u Čitluku dr. Mladen Bošković.

„Ljubav između vas i HDZ-a traje već više od dvadeset godina, zbog toga vas pozdravljam, vi koji dvadeset godina nesebično podupirete svoj hrvatski narod“, počela je svoje obraćanje dr. Monika Tomić, nositeljica liste HDZ-a i HNS-a BiH za Zastupnički dom PS BiH, te dodala: „Neki će reći da sam nova u politici, istina, ali nisam nova među ljudima u Hercegovini, nisu mi novi problemi koje djelimo, a zajednička nam je briga za hrvatski narod. U ovakvoj nesređenoj BiH, složit ćete se, da nije pravedno da u državi žive tri  naroda u dva entiteta, složit ćete se da nije pravedno kada nam mlade obitelji odlaze u svijet, trbuhom za kruhom. Hoćemo li dopustiti da nam gradovi ostaju prazni, da ne čujemo dječiji smjeh, da napuštamo naša ognjišta.

Politika u BiH mora biti socijalna, mora biti okrenuta dobrobiti svakog pojedinca, i za narod, to je naša zadaća i to je naš program. Pokažimo da nas ima i dajmo potporu HNS-u i dr. Čoviću. I neka vaš zalog za bolju budućnost budu upravo ovi izbori, neka vaša odlučnost bude Hrvatski odgovor za ovo beznađe koje skupa moramo zaustaviti“, rekla je dr. Tomić.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, u svom obraćanju Brotnjacima u prepunoj dvorani hotela Brotnjo u Čitluku je kazao: „Uspjeli smo ono za što su mnogi mislili da nećemo uspjeti, prije četiri godine mislili su nas poniziti, sada vide da nisu uspjeli, otvorili smo hrvatsko nacionalno pitanje i šaljemo im jasnu poruku a to je „Hrvatski odgovor“  iz svih djelova BiH u kojima se ovih dana pojavimo. Stoga dragi prijatelji žitelji našeg Brotnja svi vi koji ćete ovo slušati i gledati putem naše Internet televizije HDZ BiH, počašćen sam da vas mogu pozdraviti u svoje osobno ime, ali i u ime svih ovih divnih ljudi, predsjednika stranaka HNS-a, u ime dr. Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a i onih koji su ovdje i onih koji nisu večeras s nama.

Ovo gledaju ljudi u mjestima u kojima smo debela manjina, gdje smo nestali u zadnjih petnaestak godina, u Konjicu, Jabalnici, Uskoplju, sutra idemo u Sarajevo, Tuzlu, preksutra u Posavinu itd… svi oni očekuju da Hercegovina povuče glas hrvatskog zajedništva, i spremno čekaju.

HNS  smo pokrenuli jer smo željeli poslati jasnu poruku da nas ne mogu poniziti i saviti nam kralježnicu, što god mislili o nama, a pokušali su to u zadnji 15 godina više puta, u glasu kako treba iseliti hrvatski narod, jer ima svoju drugu domovinu.  Poruka našem predsjedniku Karamarku i našim Hrvatima u drugoj domovini, dragi Nikola prenesi im pozdrave, njima i svim dobrim ljudima koji nas podržavaju u ovoj ideji jedinstva Hrvata u BiH, ideji HNS-a.

HNS je skup svih Hrvata koji razmišljaju hrvatski u BiH i koji nakon ovih izbora žele poslati jasnu poruku, a to će biti svi oni koji su izabrani na ovim izborima, o hrvatskom nacionalnom pitanju u BiH, i o identitetu hrvatskog naroda u BiH, to je HNS BiH.

Pokrenuli smo Hrvatski narodni sabor, kao odgovor da se u BiH kroz dva entiteta ne izgubi mjesto za hrvatski narod, odgovor presnažan, danas ga i oni ne kriju, pa možete čuti na svim medijima koji prenose kako mi imamo koaliciju HNS-a. Shvatili su da BiH neće prodisati dokle god je hrvatski narod u poziciji kakva je danas, zbog toga iz vašeg  Broćanskog kraja, ali iz svi drugih krajeva  koje ćemo obići u narednim danima, mora otoći jasna poruka, poruka koliko nas je okupljeno oko ovakve ideje.

Možda imate stotinu razloga zašto ne izaći na izbore, ne glasati, ali samo jedan razlog imate zašto ćete izaći glasovati i dati potporu HNS-u, a to je da osiguramo budućnost svoje djece i ovdje u Hercegovini i  u Središnjoj Bosni i u našoj Posavini, to je previše vrijedan razlog da bi netko 12. listopada ostao kod kuće“, kazao je predsjednik Čović, te dodao HNS smo napravili kako bi zaštitili naš jezik, kulturu, običaje, tradiciju i sve ono što nas veže i zbog čega smo prepoznatljivi.

Predsjednik Čović je govorio o programu HDZ-a i HNS-a BiH koji je sadržan u sedam točaka, što je zapravo sedam odgovora na pitanja od životne važnosti za budućnost Hrvata i BiH kao države. „Samo jedinstvom možemo postići naš konačan cilj“, zaključio dr. Čović.

U zabavnom dijelu programa sudjelovali su: Orkestar Pet Plus, Broćanski bećari, HKUD Brotnjo, HKUD Vionica, KUD Didak Gradnići i Mate Bulić.

Javnom skupu u Čitluku prethodio je posjet izaslanstva HDZ-a i HNS-a BiH Domu za nezbrinutu djecu i zajednici za liječenje ovisnika u Međugorju, potom sastanak sa župnikom fra. Mirom Šegom u Župnom uredu Krista Kralja u Čitluku.

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH upalilo je svijeće i položilo vijene kod Spomen križa u Čitluku.

FOTOGRAFIJE SA VELIČANSTVENOG PREDIZBORNOG SKUPA

Podijeli objavu:
  • 1 lis, 2014
  • Posted by bitinfo
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Nekategorizirano

COMMENTS
HDZ Brotnjo Čitluk
WordPress Lightbox
HDZ Brotnjo Čitluk