Obilježena 32. obljetnica utemeljenja HDZ-a u Brotnju

Obilježena 32. obljetnica utemeljenja HDZ-a u Brotnju

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom ispred središnjeg Spomen križa za žrtve Domovinskog rata, a potom i proširenom svečanom sjednicom OO HDZ-a BiH Čitluk, sinoć je u Čitluku obilježena 32. obljetnica utemeljenja te najmasovnije političke stranke u čitlučkoj općini.

 

Uz utemeljitelje, bivše i sadašnje članove HDZ-a, članove te stranke u Općinskom vijeću Čitluka te predstavnike HDZ-a iz TO i članove Mladeži i Zajednice žena te stranke, nazočili su i predstavnici te stranke u višim razinama vlasti.

 

Iz povijesti

 

Prva javna tribina održana je 29. travnja 1990. god. u restoranu „Plavi podrum“. Tadašnje vlasti nisu dopustile održavanje skupa u Domu kulture, unatoč legitimnom zahtjevu HDZ-a. Međutim, prepuna dvorana u restoranu svjedočila je o interesu pristalica i simpatizera za program nove stranke.

 

Nakon niza aktivnosti, skupova, razgovora i drugih priprema u Sarajevu je održana Osnivačka skupština HDZ-a BiH 18. kolovoza, da bi nakon toga bila održana i Osnivačka skupština OOHDZ Čitluk 28. rujna 1990. godina. Razumije se, HDZ Čitluka je sudjelovala u radu Prvog sabora HDZ-a BiH u Skenderiji, u Sarajevu.

 

Na svim kasnije održanim lokalnim i općim izborima HDZ-a je uvjerljivo pobjeđivao, pa tako i danas na lokalnoj razini ima snažnu natpolovičnu većinu, dajući predsjednika Općinskog vijeća i načelnika općine.

 

Prvi predsjednik OO HDZ-a Čitluk u razdoblju od rujna 1990. do 13.siječnja 1992. godine bio je gosp. Milan Lovrić. Od 13. ožujka 1992. godine do lipnja 2010. godine gosp. Stjepan Krasić, a 7. studenog 2011. godine za predsjednika je izabran gosp. Marin Radišić.

 

 

Podijeli objavu:
  • 16 kol, 2022
  • Posted by kreso
  • 1 Tags
  • 0 Comments

CATEGORIES Nekategorizirano

COMMENTS
HDZ Brotnjo Čitluk
WordPress Lightbox
HDZ Brotnjo Čitluk